I-ON-DA je didaktička igra koja je sastavljena od kartica na kojima se nalaze sličice iz programa PictoSelector. Sastoji se od 5 kategorija a to su : osoba, mjesto, predmet/životinja, vrijeme i prijevozno sredstvo (Slika 1.). Svaku od tih kategorija potrebno je ispisati na različite papire u boji (kolaž), te izrezati svaku karticu posebno.

Slika 1. Kategorije

Igra je dostupna za preuzimanje OVDJE ili klikom na sliku pojedine kategorije.

Osoba

Mjesto

Predmet 1

Predmet 2

Vrijeme

Prijevozno sredstvo

Za početak možemo dati djetetu da nam opiše što se nalazi na svakoj kartici. Ova igra odlična je za razvoj mašte, upoznavanje svijeta oko nas, razvoj govora, razvoj pažnje, te poticanje komunikacije kod djeteta. Igra se može igrati na više načina, kao i sa različitim brojem igrača, od jednog na više. I-ON-DA igra je bez natjecateljskog karaktera, pa samim time nema pobjednika i gubitnika, već svi ravnopravno sudjeluju, što uvelike utječe na samopouzdanje djeteta. Ne postoji pogrešan način igranja, odnosno pogrešno slaganje kartica i pričanja priča, a zbog toga što su likovi i oblici na karticama u crnoj boji, jedna sličica može predstavljati više predmeta, ovisno o tome kako dijete percipira sličicu (prijatelji ili braća, tramvaj ili televizor, čarobnjak ili vještica ili vila (Slika 2.) ili kako se okrene kartica (šešir ili lončić (Slika 3.). Kombinacija je jako puno, a zabava zagarantirana.

Slika 2. Percepcija slike
Slika 3. Šešir ili lončić

Jedan od način igranja je da kartice iz svake pojedine kategorije stavimo u jednu posudicu (plastičnu čašu, kutijicu), te je zadatak izvući po jednu karticu od svake boje (Slika 4.).

Slika 4. Kategorizacija kartica

Od kartica koje smo izvukli moramo složiti priču. Redoslijed slaganja kartica nije važan, neka dijete složi kako želi, iako možemo i mi zadati točan redoslijed boja, te na taj način usmjeriti tijek priče. Kada dijete ispriča priču od svih sastavljenih kartica, postavljamo mu pitanje „I onda..?“, te dijete sada može nastaviti pričati priču kako želi (Slika 5.). Ukoliko se radi o više igrača, priče se pričaju po redu, dok jedan od igrača prepričava svoju priču, ostali ga slušaju i čekaju svoj red (Slika 6.).

Slika 5. Slaganje priče
Slika 6. Pričanje priča

I-ON-DA možemo igrati na način da pomiješamo sve kartice u jednu kutiju (prazna kutija od papirnatih maramica), te dijete izvlači jednu po jednu karticu i tako priča priču. Ako više djece sudjeluje u igri, kutija s karticama kruži od djeteta do djeteta, svako izvuče jednu karticu i nastavi priču. Na ovaj način možemo napraviti jednu dugačku i nepredvidivu priču (Slika 7.).

Slika 7. Zajednička priča

Dijete može samo tražiti kartice od kojih želi složiti priču, ili mu odrasla osoba odredi događaj koji tada dijete mora prepričati (odlazak na izlet). Odvajanjem samo onih kartica koje su nam potrebne za pričanje priče od ostalih (nevažnih) kartica, potičemo razvoj selektivne pažnje kod djeteta.

Igra se uvijek može nadopuniti karticama koje možemo napraviti sami u programu PictoSelector sa sličicama po želji, a dijete može sudjelovati u izradi, te zajedno smislite način na koji će se koristiti kartice (Slika 8.).

Slika 8. I-ON-DA

Komentari

comments