Koordinacija ja vrlo važna u obavljanju aktivnosti svakodnevnog života poput osobne higijene, pijenja vode, hodanja i slično. Vježbanjem koordinacijskih vještina kod djece, uvelike se utječe na kvalitetu izvedbe školskih aktivnosti kao što su pisanje, crtanje, tjelesne aktivnosti, igranje i slično.

Što je koordinacija?
Koordinacija se definira kao sposobnost upravljanja pokretima ruku i nogu na usklađen i efektivan način. Koordinacijske vještine uključuju brzinu, izdržljivost, snagu i gipkost. Što su više uvježbane i usklađene ove četiri vještine, koordinacija je bolja.

Postoje dvije vrste koordinacije, a to su:

1. BILATERALNA KOORDINACIJA koja označava sposobnost usklađenog korištenja lijeve i desne strane tijela pri izvođenju jedne aktivnosti.
(primjer: rezanje škarama, penjanje (slika 1.), hodanje i slično.)

2. KOORDINACIJA OKO-RUKA označava sposobnost da vidom usmjeravamo i pratimo pokrete ruke pri izvođenju aktivnosti.
(primjer: uzimanje hrane s tanjura (i stavljanje iste u usta – koordinacija oko-ruka-usta), pisanje, loptanje i slično.)

Slika 1. Penjanje

Provođenjem aktivnosti za razvoj grube i fine motorike, igranjem u parku, penjanjem po drveću, trčanjem i ostalim sličnim aktivnostima, poboljšavamo koordinacijske vještine, te samim time utječemo na pravilan razvoj djeteta.

Komentari

comments