Djeca u dobi do prve godine života razvijaju vještinu korištenja ruku proučavanjem ruku, dodirivanjem, dohvaćanjem i uzimanjem predmeta i igračaka.

U dobi od 3 mjeseca dijete drži igračku u ruci, dohvaća igračke i predmete koje se njišu, gleda i proučava svoje ruke i predmete tako da ih stavlja u usta.

Sa 6 mjeseci dijete počinje koristiti dvije ruke proučavanju predmeta i igračaka te ih još uvijek stavlja u usta. Kako s vremenom postaje sve vještije u samostalnom sjedenju, sve više se igra sa dvije ruke.

U dobi od 9 mjeseci dijete je sposobno samostalno sjediti, dohvaća igračke koje želi, te se igra s njima. Ruke koristi za okretanje i za puzanje. Pri igranju drži dvije igračke, svaku u jednoj ruci, prebacuje igračku iz ruke u ruku, pokazuje što želi kažiprstom, a manje predmete prima između kažiprsta i palca.

Više o motoričkom razvoju djeteta pročitaj OVDJE.

1. Ukoliko dijete jede hranu koja se jede prstima, potaknite ga da hranu uzima, drži i jede samo.

2. Neka dijete drži bočicu s obje ruke pri korištenju iste.

3. Potaknite dijete da dotakne ili primi igračke koje se ljuljaju. Igračke neka budu iznad djetetove glave, neka ispruži ruke, primjer takve igračke je mobil iznad djetetova krevetića.

4. U jednu posudu ili kutiju stavite razne igračke i predmete, različitih boja, teksture, veličine i težine, no pri tom pazite da se dijete ne može ozlijediti s njima. U kutiju možemo staviti razne zvečke, loptice, kocke, plišane igračke i slično. Kutiju s igračkama damo djetetu, neka samo istražuje sadržaj kutije.

5. Ispred djeteta postavimo igračku, te je pokrijemo gazom ili maramom. Potaknite dijete da dohvati i makne gazu kako bi pronašlo predmet ili igračku.

6. Sagradite toranj od čašica ili većih kocki. Tražite od djeteta da sruši toranj. Ukoliko dijete ruši toranj uvijek istom rukom, postavite slijedeći toranj bliže drugoj ruci.

7. Potaknite dijete da se igra sa svojim stopalima. U trgovinama možemo pronaći razne čarapice za djecu koje na sebi imaju prišite razne plišane životinjice, no slično možemo napraviti i sami. Možemo provoditi i aktivnosti poput vježbe s kolutovima.

8. Kada se igramo s djetetom, neka nam dijete dodiruje lice, nos i nakit.

9. Držite dijete ispred ogledala, potaknite ga pokuša dotaknuti svoj odraz u ogledalu.

10. Prilikom kupanja neka se dijete igra s igračkama za vodu.

11. Pri odlasku na spavanje neka dijete drži i neka se igra s igračkom. Isto je i kod vožnje u automobilu.

Aktivnosti koje potiču korištenje dvije ruke kod djece u dobi od 1 do 3 godina nalaze se OVDJE.

Komentari

comments