Dana 28.rujna 2016. godine  u srijedu na Tribini grada Zagreba održano je predavanje „Je li odgoj instinkt, trend ili znanost?“. Predavanje je samo jedno u nizu turneje koju su Maja Bonačić iz Udruga “Oblačić” i Sanja Ivanušević Grgas iz Centar za terapiju igrom Sanja Ivanušević Grgas provele po Hrvatskoj.

U prvom dijelu predavanja, Sanja Ivanušević Grgas upoznala je sve sudionike predavanja sa emotivnim vještinama i kognitivnim sposobnostima kod djece. Naglasila je važnost poticanja emocionalnog razvoja u najranijem djetinjstvu te prikazala kritične i osjetljive periode razvoja.

Sanja je skrenula pažnju na količinu aktivnosti na koju roditelji uključuju svoje mališane nakon vrtića ili škole te pojasnila kako previše istih ima veoma loš utjecaj na djecu i kako im stvara veliki pritisak i stres.

Ukoliko roditelji previše zaštitnički nastupaju prema djetetu te dijete nema priliku samostalnog odlučivanja, postoji mogućnost sprječavanja razvoja samopoštovanja, samopouzdanja i slike o sebi kod djeteta.

Kako komuniciraju male bebe?

Fizički i verbalni kontakt od velike su važnosti kod malih beba jer izostanak istih (kod odvajanja) može narušiti fizičke parametre fiziologije.

Male bebe prepoznaju emocije.

Plač djeca koriste za manipulaciju tek krajem predškolske dobi, rijetko prije.

Sanja je pobliže pojasnila pojam samoregulacije i naglasila kako ista razvija nakon sazrijevanja u prethodnim fazama i kontaktom s drugima  te koliko je važno postavljanje adekvatnih granica u ravnju samoregulacija.

U drugom dijelu predavanja pod nazivnom „Kako raste pamet?, istaknuta je važnost igre u poticanju dječjeg razvoja. Istraživanja koja su prikazana, pokazala su da djeca koja se igraju više i djeca koje se igraju kompleksnije igre imaju veći IQ, uspješnija su u školi, stabilnija i zadovoljnija.

Nedostatak igre:

  1. Pojava hiperaktivnog ponašanja i grube igre
  2. Pojava problema u cjelokupnom razvoju
  3. Nemogućnost regulacije frustracije
  4. Nema kreiranja vlastitih likova
  5. Gotove igračke ne potiču razvoj
  6. Previše obveza djeci stvara stres

I za kraj, NE ZABORAVITE IGRATI SE SVAKI DAN!

Komentari

comments