Pritisak olovke definira se ugodnim hvatom koji nam dopušta pomicanje ruke i prstiju kako bi pisanje i crtanje bilo jednostavno. Kod neke djece može se primijetiti da čvrsto drže olovku i snažno je pritišću na papir, što dovodi do pojave boli i brzog umora, te zbog toga djeca sporije pišu od svojih vršnjaka i imaju teškoće u praćenju nastave. Sve gore navedeno dovodi do lošeg uspjeha u školi (Slika 1.).

Slika 1. Rezultat čvrstog hvata olovke

Aktivnosti za učenje pravilne jačine hvata olovke

1. Pokažite djetetu razliku između slabog i snažnog pritiska. Neka dijete spoji jagodice palca i kažiprsta, te tražite od djeteta da pritisne jagodice najjače što može i zajedno brojite do 3, a zatim neka opusti prste brojeći do 6. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.

2. Kada dijete uvježba prvu aktivnost, možete krenuti na slijedeću. Počinje isto kao i prethodna, dijete snažno pritisne jagodice palca i kažiprsta na 3 sekunde, no sada kada opušta prste, lagano drži olovku.

Vježbu provodite na ruci s kojom dijete piše.

3. Ponudite djetetu više raznih debljina olovaka (Slika 2.), neka dijete izabere s kojom olovkom mu je najlakše pisati.

Slika 2. Razne debljine olovaka

4. Za ovu su nam aktivnost potrebni komadić plastelina i olovka (Slika 3.).

Slika 3. Plastelin i olovka

Na mjesto gdje dijete drži olovku, omotamo komadić plastelina. Ukoliko dijete pravilno drži olovku, plastelin neće promijeniti oblik (Slika 4.).

Slika 4. Izgled plastelina nakon pravilnog pritiska olovke

No ako dijete presnažno drži olovku, na plastelinu vidjet će se tragovi prstiju (Slika 5.).

Slika 5. Izgled plastelina nakon presnažnog pritiska olovke

5. Za ukrašavanje rođendanskih čestitki koristite ljepilo u gelu, na taj će način dijete naučiti razliku između snažnog i slabog pritiska. Ako je pritisak snažan, iz tube će izaći puno ljepila, a što je pritisak slabiji, linija koju će ljepilo ostavljati bit će tanja. Možete napisati neku riječ, rečenicu ili nacrtati oblik, a djetetov zadatak je da po toj istoj liniji stavi ljepilo u gelu.

6. Jedna od svakodnevnih aktivnosti za učenje pritiska je stavljanje paste za zube na četkicu.

Aktivnosti za učenje pravilnog pritiska olovke na papir

1. Papir na kojem dijete piše postavite na mekanu podlogu. Ako dijete prejako pritisne olovku na papir, olovka će ga probiti. Dijete mora prilagoditi pritisak olovke kako bi dovršilo crtež.

2. Neka dijete piše i crta tehničkom olovkom.

3. Na jedan papir napišite vrlo slabim pritiskom „PRESVIJETLO“ , zatim vrlo snažnim pritiskom „PRETAMNO“, te srednjim pritiskom „ODLIČNO“ (Slika 6.). Neka dijete na prepiše te riječi na isti način, a zatim mu objasnite kako je ova zadnja riječ napisana onako kako bi trebala izgledati sva slova koja piše.

Slika 6. Tri vrste pritiska olovke

4. Tražite od djeteta da zatvorenim očima napiše svoje ime, ali neka pripazi da pritisak olovke bude srednji, odnosno da slova izgledaju kao zadnja riječ „ODLIČNO“ u gornjem zadatku.

5. Nacrtajte 3 kvadrata, tražite od djeteta da ih oboji jednom drvenom bojom, npr. crvenom, ali tako da jedan kvadrat bude obojan svijetlo crveno, drugi srednje crveno a treći tamno crveno (Slika 7.).

Slika 7. Pritisak olovke pri bojanju

Komentari

comments