Na razvoj vještine crtanja kod djeteta možemo utjecati na više načina, a to su :

1. Odrediti kutak za crtanje (Slika 1.), mjesto u prostoriji gdje će dijete moći držati sav likovni pribor i tamo razvijati svoju kreativnost.

2. Pripazite kako dijete sjedi za stolom, pravilnim položajem (postura) lakše će se koncentrirati na to što radi.

3. Obavezno pokažite zanimanje za djetetov crtež, nemojte donositi sami zaključke što je na crtežu, pitajte dijete neka vam objasni.

4. Ukoliko dijete crta izlet na kojem ste bili zajedno, prvo razgovarajte o tom događaju, prisjetite se trenutaka koji su se tamo dogodili, neka dijete odabere koji događaj tog dana ga je najviše dojmio i neka ga nacrta.

5. Ako se dijete požali da nešto ne zna nacrtati, porazgovarajte o tome, opišite mu predmet ili događaj, usmjerite mu opažanje (npr. Što još vidiš? Što se sve nalazi u parku? Kako raste lišće na drveću? Koliko je bilo veliko drvo u šumi? Kako je puhao vjetar? … )

6. Pročitajte djetetu priču, neka nacrta dio priče koji mu se najviše svidio. Možemo napraviti i malenu slikovnicu u koju neka dijete nacrta svoju priču. Na taj način razvija se mašta i potiče kreativnost.

7. Kada kupujete likovni pribor, ponudite djetetu nekoliko različitih pribora, neka dijete ima izbor i neka si samo odabere koji želi.

8. Ukoliko želite potaknuti stvaralaštvo kod djeteta, osigurajte djetetu više vrsta likovnih materijala, poput olovke, plastelina, gline, pastela, bojice, flomastere itd.

9. Izložite djetetove crteže, na taj ćemo način omogućiti djetetu da s ostalim ukućanima prokomentira svoj rad.

Kroz crtež dijete izražava svoju osobnost, svoje emocije, misli, doživljaje, maštu i kreativnost.

Slika 1. Kutak za crtanje

Ometanje dječjeg stvaralaštva

Što može ometati stvaralaštvo?

1. Šablone, bojanke i crtanje djeci, iako se bojanje gotovih oblika koristi za uvježbavanje bojanja unutar linije, potaknite dijete da samo nacrta cijeli crtež te da ga oboja.

2. Možda se nama to čini kao dobra ideja, no ispravljanje dječjih oblika nikako nije poželjno raditi, umjesto toga možemo djetetu dati razne grafomotoričke zadatke, te na taj način potaknuti dijete da uvježba crtati oblike pravilno, a razvoj stvaralaštva i kreativnosti ostaviti za crtež.

3. Vrednovanje i procjenjivanje likovnih radova kod djece nije poželjno, no svakako treba pohvaliti ukoliko se dijete trudi.

4. Nikada nemojte kritizirati djetetov crtež, to uvelike utječe na samopouzdanje djeteta, s vremenom dijete će samo dodati sve detalje na crtež.

Komentari

comments