Autorica teksta Lidija Kralj.

U medijima smo proljetos pratili priču otmice djeteta u kojoj je društvena mreža Facebook poslužila kao mjesto pronalaženja “odgovarajućeg djeteta” i to preko fotografija koje su roditelji objavili. Taj primjer iz našeg susjedstva pokazao je da ne smijemo olako shvaćati društvene mreže i da jako moramo paziti što dijelimo online.

U AVG-ovom istraživanju “Digitalni dnevnici” dostupni su podaci kako tehnologija mijenja djetinjstvo i roditeljstvo. Rezultati iz 2010. pokazali su da je 92 % djece u SAD-u vidljivo online prije nego što navrše 2 godine, a iz 2014. da se 25 % roditelja voli hvaliti slikama djece na društvenim mrežama bez obzira kome su te slike dostupne. Kompletno istraživanje i prateće priručnike možete pročitati na stranicama AVG-a.

Svatko od nas je neizmjerno ponosan na svoju djecu i bilježimo njihovo odrastanje. Svi volimo pogledati te snimke iz djetinjstva, no, ne bih se složila da je internet mjesto na kojem ćemo zabilježiti tijek odrastanja svog djeteta. Jesu li roditelji svjesni posljedica takvog prekomjernog objavljivanja, znaju li da stvaraju digitalni trag koji će njihovo dijete pratiti zauvijek?

Dva ključna razloga protiv objavljivanja dječjih snimki online su:

  • nemamo pravo obilježiti djetetov život digitalnim tragom koje ono možda neće moći izbrisati
  • ne znamo tko sve prati, gleda, dijeli ili mijenja naše fotografije i videozapise djece, zar ih zaista trebamo staviti na dohvat pedofilima?

Objavljivanjem snimki s rođendanskog slavlja, školske priredbe ili sportske utakmice vjerojatno nećete ni osramotiti ni ugroziti svoje dijete, ali mogli biste objavljivanjem snimki iz kade, s plaže ili nekih neugodnih situacija. Dok je dijete malo, odluka o tome što i gdje objaviti je isključivo na roditeljima, ali čim dijete počne razumijevati što radite s njihovim snimkama, uključite ih u odluku hoćete li nešto staviti na internet ili ne. Na taj način zajednički odlučujete i omogućavate da dijete uz vas razumijeva odgovornost online objavljivanja i bude svjesno kakav digitalni trag stvarate.

Kako biste se što bolje snašli u internetskom svijetu predlažem da pogledate i pročitate priručnike za roditelje koji su napravljeni u sklopu školskog kurikuluma “Sigurnost djece na internetu”. Priručnici i prateći obrazovni sadržaji pripremljeni su za osnovnoškolce, ali sve u njima možete primijeniti i za starije i mlađe uzraste djece. Dostupni su javno i besplatno na stranicama petzanet.hr.

Možete ih i direktno dohvatiti na ovim poveznicama:

Čitate li ovaj tekst iz perspektive učitelja ili odgajatelja evo nekoliko prijedloga tema koje biste svakako trebali odraditi s roditeljima, a ako ste roditelji nadam se da će vas teme zainteresirati.

Elektroničko nasilje – jasno naglasiti što je, njegovu nepoželjnost, odgovornost svih nas da ga spriječimo i da pomognemo žrtvama. Na YouTube kanalu pronaći ćete niz animiranih priča i videozapisa o toj temi.

Prekomjerno dijeljenje – pripremite roditeljima neke stvarne primjere s YouTubea ili Facebooka, ali ne s njihovom djecom. Pokažite im primjere i porazgovarajte o tome kako su te fotografije i snimke stigle na internet, kakve su posljedice njihove dostupnosti te kako ih ukloniti. Potaknite roditelje da kritički razmišljaju o osobnoj privatnosti, privatnosti djece te objavljivanju osobnih podataka.

Ovisnost – pokažite kako prepoznati ponašanja koja ukazuju na pretjeranu uporabu interneta, ali i kako analizirati i reorganizirati vrijeme provedeno na internetu.

Kreativno izražavanje – pokažite primjerima kako se razni online programi mogu upotrijebiti za kreativno izražavanje i djece i odraslih. Naša je dogovornost da djeca vide dobre primjere i prenesu ih u svoj svakodnevni život.

Cjeloživotno učenje  – radionice gdje djeca i roditelji zajednički prolaze sadržaje za učenje, jedni drugima daju savjete i pomažu pri usvajanju sadržaja. Igre osmišljene za Pet za net (petzanet.hr/igre) mogu vam pritom dobro doći.

Pogledajte nastavne teme pripremljene u školskom kurikulumu “Sigurnost djece na internetu” odaberite što odgovara vašim učenicima, roditeljima, školi i upotrijebite. Sve je javno i besplatno dostupno na mrežnim stranicama Pet za net.

Veliko hvala Lidiji Kralj.

Profesorica matematike i informatike, dvadeset godina predaje oba predmeta u OŠ Veliki Bukovec. Autorica je nekoliko udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Napisala je niz znanstvenih i stručnih članaka za časopise “Edupoint”, “Enter”, “Matematika i škola”, “Drvo znanja” i “Pogled kroz prozor”. Autorica je nekoliko edukativnih, multimedijskih programa za učenje matematike te online tečaja “Logo – online učenje programiranja”. Profesionalna zanimacija: europski projekti za obrazovanje te kako poučavati primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta.
Završila je E-learning akademiju, smjer Management, a polazi i doktorski studij – Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu i obrazovnim tehnologijama prezentirala je na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Od 2008. godine je glavna urednica digitalnog časopisa “Pogled kroz prozor” i portala ucitelji.hr zajednice “Suradnici u učenju” te voditeljica projekta “Sigurniji internet za djecu”.

Od 2010. je eTwinning ambasadorica za Hrvatsku te pomaže kolegama da se što bolje snađu u međunarodnim školskim projektima.

E-portfolio:http://mahara.org/view/view.php?t=n06afssmV7lVIsOBk5G8.

Komentari

comments