Igranjem na podu djeca jačaju mišiće trupa, razvijaju rotaciju trupa i prelaženje središnje linije tijela, te bilateralnu koordinaciju. Ukoliko dijete sjedi na podu u W sjedu ograničava se pokretljivost trupa, a samim time i sprječava normalan motorički razvoj.

Što je W sjed?

Položaj u kojem dijete sjedi na podu sa svijenim potkoljenicama tako da zajedno sa natkoljenicama čine oblik slova W (Slika 1.).

Slika 1. W sjed

Pri ovom položaju dolazi do jake rotacije kukova što utječe na položaj koljena i skočnih zglobova koji su tada pod velikim opterećenjem.

Zašto dijete sjedi u ovo položaju?

Djeca najčešće sjede u W sjedu zbog slabosti mišića trupa, a ovaj položaj oslabit će ih još i više, stoga je jako važno uvijek ispraviti dijete ukoliko se nalazi u ovom položaju tijekom igre.
Kako ispraviti W sjed kod djece?

Najvažnija je prevencija, odnosno naučiti dijete kako da pravilno sjedi tijekom igre. Ukoliko dijete kleči i igra se na podu, držite djetetova koljena i stopala jedno uz drugo kako ne bi došlo do W sjeda. Potaknite dijete da se igra ležeći na trbuhu ili na boku, te neka određene aktivnosti provodi za stolom (Slika 2.)

Ukoliko je dijete već razvilo naviku sjedenja u W sjedu, upozorite dijete svaki put da „popravi nogice“ dok sjedi, odnosno da ih ispruži ispred sebe, te se obratite svom terapeutu.

Više o pravilnoj posturi tijela pri sjedenju za stolom potraži OVDJE !

Slika 2. Pravilna postura tijela za stolom

Komentari

comments